En av dammkanterna har byggts upp i form av en "sandstrand". Bredvid strandstolen växer ett randgräs. Väldigt dekorativt men sprider sig fort och lätt med utlöpare. Behöver alltså hållas efter ordentligt hela säsongen. Kanske byter jag ut denna mot ett annat gräs framöver. I strandkanten växer bl a fackelblomster.
Ovan: De stora bladen är ett klippstånds, Ligularia dentata.
Th: Den stora näckrosen är 'Marliacea Carnea', den lilla är 'Laydekri Lilacea'.
Th: Blå pontederia Pontederia cordata tillsammans med jättedaggkåpa Alchemilla mollis.
Nedan: Under himalayaenen Juniperus squ. 'Blue Carpet' tittar en sippsvans Anemopsis californica fram bland bladen på en flocknäva.
Th: I förgrunden står fackelblomster Lythrum salicaria 'Robert' och lila rosenstav, i bakgrunden en rosen-pimpinell Sanguisorba obtusa. Den vita rosenstaven har ännu inte slagit ut. Allra längst bort i bild står Bosse på stege och målar om huset.
Dammkanter
Något av det svåraste med att bygga damm är att få dammkanterna snygga och se naturliga ut. På två sidor går dammduken mot stora stenar, en sida består av en uppmurad kant och en sida har jag avslutat med en "sandstrand". På de sidor där dammduken går mot stenarna har jag försökt dölja duken med växter. Det har inte lyckats helt bra. Jag jobbar på förbättringar här. Kanske får duken sluta precis i vattennivån. Ibland kommer vattnet att rinna över och det är ok men då vattnet sjunker, avdunstar, kommer kanterna att synas igen. Kanske kommer jag på något bra framöver.
Dammens tillkomst
Med en viss stolthet kan jag berätta att jag själv grävt hela dammen.
Storleken är ungefär 2 x 2,5 meter och på det djupaste stället 50 - 55 cm. Jag grävde också en liten bäck som mynnar ut i dammen.
Efter att ha jämnat ut botten och plockat bort en del sten la Bosse och jag i skyddsmattan och därefter dammduken.
En kraftigare pump installerades och Bosse monterade och grävde ner slangar till dels bäckens början och till ett litet vattenfall mellan de två största stenarna. Dammkanterna försökte jag få till på ett så bra sätt som möjligt.
Rosenstav
frösår sig gärna, varför den finns på flera olika ställen i trädgården. Det gäller både den lila och den vita sorten. Småplantor av rosen- stav är lätt att gräva upp och flytta. Den sprider sig ändå inte helt okontrollerat, som t ex jättedaggkåpan. Inte heller lägger den sig utan står ståtligt med sina blomställningar i alla väder. Sådana växter tycker jag om!
På norrsidan av dammen sprider sig bergormroten Persicaria affinis 'Darjeling Red' ut över stenen. De stora bladen i bakgrund är en stor ormrot och i förgrunden börjar snart plymastilben eller dvärgastilben, som den också kallas, Astilbe Chinensis-gruppen 'Pumila' att blomma.
Den uppmärksamme
har sett den lilla spaden i rabatten. Spadar kan man hitta på många ställen i trädgården. Bra att ha till hands närhelst jag vill gräva upp ett ogräs eller kanske flytta en frösådd planta till en ny plats.